1. Főoldal
  2. Ügyfélszolgálati portál - Regisztráció
  3. Ügyfélszolgálati portál - Belépés
  4. Hírek megtekintése
  5. Törvényi hivatkozások
  6. Kötelező adatközzététel
  7. Mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése


Mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

Mátészalkán az ingatlanok fűtési energia struktúrájában döntő a földgáz jelenléte. A helyzet felméréséből kiindulva és a kútüzemi paraméterekkel összhangban megállapítottuk, hogy egy új geotermális hőellátó rendszer alapfeltételei rendelkezésre állnak Mátészalkán.


Az új kút létesítésével mintegy 34.000 GJ termálenergia használható fel a távfűtésben évente. A Bánki Donát utcai garázssornál került lemélyítésre egy 1.200 m talpmélységű termálkút. A kútból búvárszivattyú által kinyert termál közeg a 80 m-re lévő távfűtési alhőközpontba kerül, az ide telepített nyomásfokozó szivattyúk közreműködésével, a föld felszíne alá telepített szigetelt, NA 150-es méretű termál távvezetéken további 6, összesen 7 alhőközponti hőcserélőn keresztül, amelyek összesen 1365 lakást és számos középületet szolgálnak ki, azt követően a fürdő melletti hűtőtó funkcióját ellátó, jóléti-tóba kerül elhelyezésre a fluidum egy gáztalanítón keresztül, majd a megfelelő hőmérsékletűre lehűlt víz a Bordáncs-csatornán keresztül kerül a végső befogadóba.


A teljes rendszer automatikus működésű, az időjárásfüggő szabályozás az alhőközpontokban történik, a telemechanikai távfelügyeletet a kijelölt diszpécserközponti számítógép végzi. Az alhőközpontok műszaki paraméterei a termálvezeték mellé lefektetett optikai adatáviteli kábelen keresztül jutnak a diszpécserközpontba.